Niets kan ons scheiden van de liefde van Christus

Brief van Mgr. Van den Hende

gepubliceerd: vrijdag, 2 oktober 2020

Mgr. Johannes van den Hende heeft een bemoe­digende brief ge­schre­ven voor alle gelo­vi­gen van Bisdom Rotter­dam naar aan­lei­ding van het steigende aantal besmet­tingen met corona.

foto: Wim Koopman
Mgr. Johannes van den Hende

Niets kan ons schei­den van de liefde van Christus

Broeders en zusters,
mede­ge­lo­vigen in het bisdom Rotter­dam,

In de afgelopen dagen klonk regel­ma­tig de verzuch­ting 'daar gaan we weer' als reactie op het weer toenemen van het aantal corona-besmet­tingen. Velen van ons had­den het gevoel dat na de zware maan­den in het voor­jaar en het daarna weer op gang komen van het maat­schap­pe­lijk leven, ondanks de nodige beper­kingen op allerlei gebied, nu toch betere tij­den zou­den gaan aan­bre­ken.

Maar deze week kon­digde de rege­ring aangescherpte maat­regelen aan voor de ko­men­de drie weken om verdere versprei­ding van het virus terug te dringen. Thuis mogen we maximaal drie gasten ont­van­gen. In een bioscoop of restaurant mogen we met maximaal vier mensen samen afspreken. Sport­kantines zijn dicht, winkels laten alleen klanten toe als er genoeg ruimte is en we moeten reserveren voor bezoek aan een museum of biblio­theek.

In het ker­ke­lijk leven kregen we te maken met richt­lij­nen en maat­regelen om op een veilige manier het vieren van de liturgie te kunnen her­vat­ten. Ik ben dank­baar dat in pa­ro­chies en in­stel­lingen met veel inzet is gewerkt om de nodige vei­lig­heid in onze kerk­ge­bouwen te rea­li­se­ren, uit zorg voor de voortgang van het gebed en de ere­dienst aan God en uit zorg voor elkaars ge­zond­heid als dienst aan de mede­mens.

Op basis van onze katho­lie­ke mens­vi­sie weten wij dat wij als mensen niet zomaar in­di­vi­duen zijn, maar personen met een weder­zijdse verant­woor­de­lijk­heid in de ge­meen­schap die we met elkaar vormen.

Velen van ons hebben de erva­ring dat we door de gevolgen van corona minder greep hebben op ons leven. Juist wanneer wij als mensen in de hui­dige omstan­dig­he­den gecon­fron­teerd wor­den met een kwets­ba­re ge­zond­heid, verlies van werk, een­zaam­heid, studie­pro­ble­men, angst die toeslaat en die somber kan maken.

De verzuch­ting ‘daar gaan we weer’ kan de indruk wekken dat we in tij­den van corona niets kunnen ondernemen en louter wor­den meegesleurd. Gelukkig heb ik gezien en gehoord dat veel mensen in pa­ro­chies en in­stel­lingen niet alleen hebben afgewacht, ondanks dat de schrik er soms goed in zit. Ik ben dank­baar voor de ver­schil­lende pas­to­rale en diaconale ini­tia­tie­ven.

We mogen per­soon­lijk ervaren dat het Woord van God niet verlamt, maar ons in bewe­ging houdt, en helpt om ons hart te blijven openen en waak­zaam te zijn in de geest van het Evan­ge­lie. De apostel Paulus schrijft: niets kan ons schei­den van de liefde van Christus (cfRomeinen 8, 35-38). Het getuigt van gees­te­lij­ke veer­kracht en het is een daad van geloof, wanneer wij juist in deze tijd werk blijven maken van liturgie en gebed, van catechese en diaconie.

De Kerk die ge­roe­pen is om een net­werk van liefde te zijn in de wereld van nu, geeft gestalte aan deze opdracht van Christus, telkens wanneer we als gelo­vi­gen bid­den, liturgie vieren en trouw zijn aan de sacra­menten, als we daad­wer­ke­lijk komen tot daden van liefde en op een dienst­ba­re manier bouwen aan ge­meen­schap en soli­da­ri­teit, dichtbij én verder weg.

Het Woord van God nodigt uit om op onze beurt een woord van God te wor­den tot bemoe­diging en steun voor onze naaste (cf. Titus 3, 8). Met het evan­ge­lie in het hart, kan ieder van ons ook zelf een woord van God wor­den voor mensen die wij ontmoeten, telkens wanneer wij de liefde van Christus ver­sprei­den, en in woord en daad naar de Heer ver­wij­zen.

Zo kan ‘daar gaan we weer’ in missio­naire zin in plaats van een verzuch­ting een uitdruk­king wor­den van geloof, hoop en liefde, telkens wanneer wij de moed hebben om in bewe­ging te komen en volhar­den in gebed en liturgie, in caritas en diaconie, in pas­to­raat en huis­be­zoek, in catechese en geloofs­ge­sprek.

Juist in deze tijd van crisis wil ik u vragen om samen te blijven bid­den dat het ons nooit aan de nodige in­spi­ra­tie, bemoe­diging en troost van de Heilige Geest zal ont­bre­ken. Aan het begin van de maand ok­to­ber, die geldt als de maand van de rozen­krans, mogen wij ons in ver­trouw­vol gebed aan­slui­ten bij Maria die alles in haar hart bewaart ( cf. Lucas 2, 51 ).

Rotter­dam, 2 ok­to­ber 2020

+Johannes van den Hende