Huiszegen 2019

gepubliceerd: donderdag, 27 december 2018

Al enige jaren kennen wij in onze parochie het gebruik van het uitdelen van kaarten met een huiszegen. Er bestaat een oud gebruik om op Driekoningendag krijt te zegenen waarmee de mensen aan de ingang van hun huis het jaartal en de letters C - M - B schrijven.

In het zogenaamde “Rituale romanum”, het handboek voor de priester bij de toediening van sacramenten en zegeningen, uit 1614, komt al zo’n zegengebed voor krijt voor. Daarin worden de letters in verband gebracht met de namen “Caspar, Melchior en Baltassar”, de namen die in de traditie aan de wijzen uit het oosten zijn gegeven.

Maar er zit meer achter. De letters C - M - B zijn ook de beginletters van de zegentekst: Christus Mansionem Benedicat, ofwel in vertaling, Christus zegene dit huis.

En tenslotte kunnen de letters ook in verband gebracht worden met de drievoudige open­ba­ring van de Heer bij de bruiloft in Kana (Cana), aan de Wijzen (Magi) en bij Zijn doop in de Jordaan (Baptisma).

Misschien hebt u in het buitenland het teken 20+C+M+B+18 wel eens met krijt aan de deur gezien. Om praktische redenen gebruiken wij hier een voorgedrukte kaart. Gods Zegen voor 2019!